“Ракета-монстр”: Південна Корея створила найпотужнішу неядерну зброю світу

Південна Корея презентувала новітню балістичну ракету малої дальності під назвою Hyunmoo-5. Це гігантська протибункерна ракета, бойова частина якої сягає кілької тонн.

Як повідомляє Defense Express, ця ракета має корпус завдовжки 20 метрів і бойову частину масою 8 тонн, що робить її найпотужнішою неядерною зброєю у світі. Якщо зменшити бойову частину до 1 тонни, дальність польоту може перевищити 5500 кілометрів, що дозволяє їй досягати дальності, подібної до ракет середньої дальності. Швидкість польоту Hyunmoo-5 може досягати 10 Мах. Її називають “ракетою-монстром”.

Ракета є новою розробкою. Випробування відбулися влітку 2024 року. Вона призначена для знищення підземних об’єктів. Для створення цієї потужної ракети Південна Корея пройшла тривалий шлях, який тривав понад 30 років і супроводжувався залученням іноземних технологій та поступовим зняттям обмежень з боку США. Перші ракети південнокорейської розробки NHK-1 і NHK-2, створені на основі американських ракет Nike Hercules у 1970-х, мали дальність до 250 км і вже зняті з озброєння.

Сучасна ракетна програма Південної Кореї почалася в 1990-х роках із розробки ракет Hyunmoo-2 з дальністю від 300 до 800 км. Вона розвивалася в рамках двосторонніх домовленостей зі США, які поступово знімали обмеження на дальність південнокорейських ракет.

Існує теорія про схожість Hyunmoo-2 з російським комплексом “Іскандер”, однак інші джерела вважають, що Hyunmoo-2 могла бути розроблена на основі ізраїльської LORA, а візуальна подібність пояснюється функціональними вимогами, а не технологічним запозиченням.

Романчук Микола

Recent Posts

Прошуто може зникнути: Італію охопила свиняча чума

В Італії з січня 2022 року, коли почалася епідемія чуми серед свиней, знищено майже 120 000…

5 хв. ago

Нафарбований Арестович заявив, що після Вугледару росіяни вийдуть до Дніпра за 2-3 місяці

Колишній радник Офісу президента Олексій Арестович, який втік за кордон, зробив чергову резонансну заяву щодо ситуації…

5 хв. ago

Українець влаштував стрілянину на ринку у Варшаві: є постраждалий

У Польщі правоохоронці затримали українця, який влаштував стрілянину на базарі у Варшаві. Також було затримано…

13 хв. ago

Патріарха Кирила чекають у начальства: повідомляється про тяжку хворобу глави РПЦ

У патріарха Російської православної церкви Кирила (Володимир Гундяєв – справжне ім’я) виявили смертельно небезпечну хворобу. Про…

24 хв. ago

Мобілізація добровольців без участі ТЦК: юрист вказав на один важливий момент

Військові частини зможуть мобілізувати добровольців без участі Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК), однак не кожна…

32 хв. ago

Перебувають на піку популярності: стилісти назвали п’ять стрижок, які варто спробувати вже сьогодні

Стилісти сходяться на думці, що цієї осені найтрендовішими залишатимуться короткі стрижки, але осінній сезон підготував…

40 хв. ago