Дослідники з’ясували, де Путін ховає ядерну ракету “Буревісник”, якою лякає весь світ

Згідно зі супутниковим знімком, ймовірне місце розташування російської крилатої ракети з ядерним двигуном 9M370 “Буревісник”, яку очільник РФ Володимир Путін називав “непереможною”, — за 475 км на північ від Москви.

Про це йдеться у матералі Reuters.

Будівельний проєкт, який примикає до сховища ядерних боєголовок, і відомий під двома назвами, а саме, “Вологда-20” і “Чебсара” може бути місцем для розміщення нової ракети. Об’єкт розташований за 475 км на північ від Москви, йдеться у повідомленні дослідників із США.

Нагадаємо, Путін заявив, що ця зброя, яку НАТО назвала SSC-X-9 Skyfall, має майже необмежену дальність дії та може уникнути протиракетної оборони США. Але деякі західні експерти заперечують його твердження та стратегічну цінність “Буревісника”. Ба більше, зброя несе ризик нещасного випадку із викидом радіації.

Ймовірне місце розташування російської крилатої ракети 9M370 “Буревісник” Фото: Planet Labs

За оцінкою аналітика дослідницької та аналітичної організації CNA Декера Евелета, 9 горизонтальних стартових майданчиків, які будують, розташовані трьома групами всередині високих берм, щоб захистити їх від нападу або запобігти випадковому вибуху в одній із підриву ракет в інших.

Берми з’єднані дорогами з тим, що, на думку Евелета, ймовірно, є будівлями, де обслуговуватимуть ракети та їхні компоненти, а також з існуючим комплексом із п’яти бункерів для зберігання ядерних боєголовок.

“Це місце призначене для великої стаціонарної ракетної системи, і єдиною великою стаціонарною ракетною системою, яку вони (Росія) зараз розробляють, є Skyfall”, — сказав Евелет.

Міноборони РФ та посольство у Вашингтоні не відповіли на прохання Reuters прокоментувати його оцінку, стратегічну цінність “Буревісника”, результати його випробувань і ризики, які він представляє.

Ідентифікація ймовірного місця запуску ракети свідчить про те, що Росія продовжує її розгортання після серії випробувань за останні роки, затьмарених проблемами, сказали Евелет і другий дослідник Джеффрі Льюїс з Інституту міжнародних досліджень Міддлбері в Монтереї.

Льюїс погодився з оцінкою Евелета після перегляду зображень. Зображення “вказують на щось дуже унікальне, зовсім інше. І, очевидно, ми знаємо, що Росія розробляє цю ракету з ядерним двигуном”.

Ханс Крістенсен з Федерації американських вчених, який також вивчав знімки Вологодської області РФ на прохання Евелета, сказав, що на них, здається, видно стартові майданчики та інші елементи, можливо, пов’язані з “Буревісником”. Проте він не може дати остаточну оцінку, оскільки Москва зазвичай не розміщує ракетні установки поруч із сховищами ядерних боєголовок.

Евелет, Льюїс, Крістенсен і троє інших експертів заявили, що звичайною практикою Москви є накопичення ядерних навантажень для ракет наземного базування далеко від місць запуску, за винятком тих, що розташовані в розгорнутих силах з міжконтинентальних балістичних ракет (МБР).

Але розміщення “Буревісника” у Вологді дозволить російським військовим накопичувати ядерні ракети у своїх бункерах, роблячи їх доступними для швидкого запуску, сказали Льюїс та Евелет.

У звіті Національного центру повітряно-космічної розвідки ВПС США за 2020 рік йдеться, що якщо Росія успішно введе на озброєння “Буревісник”, це дасть Москві “унікальну зброю міжконтинентальної дальності”.

Ольга Степанова

Recent Posts

Українці можуть бути без світла взимку до 18 годин на добу, – прогноз ООН

В ООН заявили, що цієї зими українцям варто очікувати довготривалі відключення електроенергії. Світла може не бути…

1 годину ago

Онкохворий король Чарльз ІІІ зробив емоційну заяву

Онкохворий король Великої Британії Чарльз ІІІ зробив емоційну заяву. Звернення монарха опубліковано в Instagram. Британський суверен висловив…

1 годину ago

Іран готував ліквідацію керівництва Ізраїлю: у списку був Нетаньяху і міністр оборони

Іранські спецслужби завербували ізраїльського бізнесмена для фізичної ліквідації вищих посадових осіб, включно з прем'єр-міністром Біньяміном Нетаньягу,…

1 годину ago

У YouTube разом із лайками з’явилася кнопка “Хайп”: як вона працює

Головний відеохостинг планети YouTube почав розгортати нову функцію для користувачів. Це незвичайна опція – вона пропонує глядачеві…

1 годину ago

Повістки поштою: навіть якщо ТЦК наплутали з адресою – на вас чекає арешт рахунків і майна

Укрпошта почала розсилати перші 6000 повісток без участі працівників ТЦК. Народний депутат України Ігор Фріс…

2 години ago

Українці без прописки можуть отримати великі штрафи: деталі

В Україні існує чітке законодавство, яке регулює вимоги до прописки громадян та іноземців. За їхнє…

2 години ago